Guillaume Chardonnay-Viognier IGP
Zo’n tien jaar geleden zette de Languedoc de Franse wijnwereld op zijn kop. In het land waar de appellation -de beschermde herkomstbenaming- regeerde kozen de wijnmakers in de Languedoc een andere koers.
Naast hun appellations richtten ze zich vanaf toen ook op de cépages; wijnen gemaakt van één druivenras waarbij de smaak van de druif centraal staat. De aanpak werd een succes. De wijnen mochten niet als appellation, maar wel als Vin de Pays d’Oc op de markt komen. Deze Chardonnay is lichtgeel van kleur. Hij heeft het ingetogen fruitige karakter dat bij een Franse Chardonnay past. Appel, peer, citrus en een vleug exotisch fruit komen in de geur en smaak voor. De wijn is fris en heeft een ronde afdronk. Heerlijk als aperitief en bij lichte gerechten.
Borrelhapjes, sandwiches met ijsbergsla, avocado en kip, gekookte mosselen met saus, salades met vis of fetakaas, gebakken visfilet, spaghetti met zeevruchten, jong belegen kaas.
Witte wijn
Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witten en blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaalt uiteindelijke de kleur. Daarnaast bepaalt de leeftijd van de wijn mede de kleur. De kleur van de wijn kan behoorlijk verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel of zelf oranje of bruin gaan vertonen