Thee-speciaalzaak

Thee: wanneer is het ontstaan?

Thee en het verhaal. Zeg het maar. In China was een keizer die 300 jaar voor Christus leefde. Op een dag  zat hij buiten en er vielen theebladeren in z’n kom. Japanners hebben een legende dat pelgrims op reis waren en hier toevallig thee ontdekten. Dit was 500 jaar voor Christus. In India was monnik Darma koppig want hij wilde niet slapen tijdens z’n tocht op zoek naar geloof. Hij kauwde op theeblaadjes en kreeg nieuwe energie. Toch zegt men dat de oorsprong van thee uit China komt. Veel later via handelsverkeer van Azië naar Europa kwamen wij Europeanen in aanraking met thee. Denk aan VOC.

Waar komt Thee vandaan?

Thee groeit tussen het noorden van China tot aan het noorden van Zuid Afrika. Hoe hoger het groeit hoe beter de kwaliteit. Thee behoort samen met koffie tot een van de meest geliefde dranken  ter wereld. Op dit moment zijn China en India de twee grootste producerende theelanden. Thee groeit aan groen blijvende boom of struik. Die heet Camelia Sinensis en Camelia Sinensis Assamica. Ieder volk heeft zo zijn eigen traditie. Chinezen houden van zwarte thee in combinatie met o.a. jasmijn, lychee en andere vruchten.

Thee: de verschillende soorten

Japanse theeboeren maken voor het grootste gedeelte groene thee. De bekendste is wel Sencha. Ook een mooie groene thee is een schaduw thee Gyokuro met een zachte ietwat zoetige smaak. Tja Ment haalt thee uit de meest belangrijke theelanden zoals China, Japan, India,Taiwan en Sri Lanka. Vandaag de dag wordt er in zo’n 50 landen thee geproduceerd. China met een geweldige zwarte thee Lansang  Souchong dan wel een kwaliteitsthee Golden Yunnan. Japan heeft mooie groene Sencha en een prachtige schaduwthee Gyokuro. Bij India krijg je te maken met Darjeeling die een zachte ronde smaak heeft. Assem heeft juist een krachtig karakter. Bij Sri Lanka denken wij aan Ceylon . Tja Ment heeft ruim 130 losse theeën op voorraad   Thee